Dolf Breetvelt

Start
biografie Dolf Breetvelt
beeldende kunst

Henri Breetvelt Dolf Breetvelt

Dolf Breetvelt (1892-1975) bouwde voor de oorlog in IndiŽ een grote naam op als kunstschilder. Hij wist inlandse motieven op een moderne, geheel eigen wijze weer te geven. Met zijn surrealistisch werk sloot Breetvelt, evenals Ouborg, bij de avant garde in Europa aan. Reizen door AziŽ en Afrika wakkerden zijn belangstelling aan voor Ďprimitieveí kunst, en brachten hem tot abstractie.

 

Dolf Breetvelt ca 1950 geportretteerd door Corina Smit

Terug in Nederland ging Breetvelt na de oorlog abstract werken. Op exposities in het Stedelijk Museum te Amsterdam hingen zijn schilderijen broederlijk naast die van Karel Appel. Door het publicitaire geweld rond de Cobra-beweging zijn Vrij Beeldende kunstenaars als Breetvelt enigszins in de vergetelheid geraakt.
Deze website maakt duidelijk hoe onterecht dat is. Zijn kleurrijke schilderijen en gedurfde beelden in tropisch hardhout hebben niets aan kracht ingeboet.
Op deze website zijn voorbeelden van zowel het Indische figuratieve werk als ook van het Nederlandse abstracte werk te zien.
Over leven en werk van Dolf Breetvelt is in 2008 een boek verschenen van de hand van Rob Delvigne (bekend als publicist over o.a. W.F.Hermans) bij KIT Publishers

Vorige